Abstract | Pelini pripadaju među najstarije i najčešće primjenjivane ljekovite biljke. U svijetu raste oko 520 vrsta pelina a u Republici Hrvatskoj 17 vrsta i podvrsta. Slatki pelin je davno udomaćena vrsta ljetnice koja se polako gubi iz naših vrtova i tradicijske uporabe u domaćinstvu. Jedna stara turopoljska izreka kaže da je “pelin lek za saku bol”. U predavanju će se govoriti o: važnosti slatkog pelina u prošlim i sadašnjim vremenima kroz suvremena znanstvena istraživanja, značajkama slatkog pelina, sjemenu slatkog pelina, klijancima i utjecaju dubine sjetve na klijavost sjemena, laboratorijskoj klijavosti sjemena, utjecaju ekstremnih temperatura zraka na klijavost sjemena, uzgoju presadnica i sadnica slatkog pelina, njegovoj žetvi i sušenju, nespolnom razmnožavanju sadnica zeljastim reznicama, različitim načinima uzgoja, uporabi gorskog i slatkog pelina s naglaskom na izradu brojnih recepata (likeri, kapsule, čaj, cvjetovi, tinkture, hidrolat, eterično ulje, melem i drugo). Autor posebno naglašava tri svoja originalna recepta za izradu likera (gorski pelin s grančicom slatkog pelina, liker od slatkog pelina i koprive za dobar imunitet i domaći orahovac sa slatkim pelinom). Posebno je vrijedan autorov originalan recept za izradu koncentrirane alkoholne tinkture od slatkog pelina u kombinaciji sa 63 vrste drugih biljaka koje je nazvao “Sanitas” (latinski – zdravlje). Predavanje završava s pravcima i zakonodavnim okvirima Rep. Hrvatske – vezano uz vrstu Artemisia annua L. I artemizinin. |